Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

"Heavy Metal Britannia"

BLACK SABBATH's Tony Iommi, JUDAS PRIEST's Rob Halford και Glenn Tipton, IRON MAIDEN's Bruce Dickinson, DEEP PURPLE's Ian Gillan και Jon Lord, MOTÖRHEAD's Ian "Lemmy" Kilmister, DIAMOND HEAD's Brian Tatler, είναι ανάμεσα στους μουσικούς οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη για το ντοκυμαντέρ "Heavy Metal Britannia",το οποίο θα βγεί στον αέρα του U.K.'s BBC Four channel την Παρασκευή 5 Μαρτίου.
Το ντοκυμαντέρ με την φωνή του Nigel Planer,βρίσκει τα ίχνη της εμφάνισης του είδους (heavy metal), στη Βρετανία, στα τέλη των δεκαετιών των 60'ς και 70'ς.
Το metal άρχισε την ζωή του στα μέσα της δεκαετίας του 1960, σαν underground κίνημα, στο οποίο πρωτοστάτησαν οι Sabbath, οι Priest και οι Zeppelin.
Σ'αυτό το πρώιμο είδος του metal, κυριάρχησαν η παράνοια και το σκοτάδι. Οι μουσικοί ήταν όλοι άνδρες, προέρχονταν-ως επι το πλείστον-απο την εργατική τάξη και εισήγαγαν ένα μοναδικό seventies British style, το οποίο ακολουθήθηκε πιστά απο τους οπαδούς τους, με τα μακριά μαλλιά, το dress code, το headbanging και γενικότερα με την metal κοσμοθεωρία.
Bέβαια το punk καπέλωσε, το πιό underground, metal. Ήρθε όμως μία νέα γενιά συγκροτημάτων, που αποτελούνταν απο τους Iron Maiden, Def Leppard, Saxon κ.ά., οι οποίοι επανέφεραν το είδος στον θρόνο που του άξιζε. Ο τύπος βάφτησε αυτή την γενιά "New Wave of British Heavy Metal".
Και καθώς η αυγή των Eighties είχε φτάσει, οι καλύτεροι απο αυτές τις δύο γενιές, ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν τη δύναμη που ήθελε το είδος, για να εδραιωθεί και να ταξιδέψει ανενόχλητο ως το σήμερα.